Herken je dit?
Als mijn zoon voor de zevende keer uit bed komt slaan mijn stoppen door. Ik heb zo gesnakt naar even tijd
met mezelf…
niet dus.
Ik zie op tegen de weekends met de kinderen. Het constant beschikbaar en alert zijn, zuigt me leeg.
Ik ben dol op mijn kinderen en geniet vaak van het ouderschap. Toch zou ik graag mijn ouderrol vervullen met meer rust en vertrouwen.
De woedebuien van mijn dochter zijn een ware aanslag op mijn zenuwstelsel. Als ze nog maar ‘nee’ zegt schiet mijn lijf in paniek:
oh nee, niet weer!
Ik loop de hele dag te anticiperen, commanderen, interveniëren, te zeuren en te vitten. Zo ben ik helemaal niet de ouder
die ik wil zijn.
Ik lig wakker van de schoolmoeheid van mijn zoon. Ik raak verstrikt in het piekeren over oorzaak en oplossing.
Ik vind verbinding met mijn kinderen heel belangrijk. Maar hoe trek ik tegelijk duidelijke grenzen.
Als mijn puber - voor de zoveelste keer - haar gsm niet op tijd naar beneden brengt,
voel ik me razend worden van onmacht.
Ik ben zo opgegaan in mijn ouderrol dat ik onderweg mijn leuke, ontspannen, ambitieuze zelf ben kwijtgeraakt.
Mijn partner en ik hebben veel conflicten over de opvoeding. Dat geeft extra spanning bovenop de stress van het opvoeden zelf.
*Opvoedingsvaardigheden
bezwijken onder stress*
Beter bestand tegen opvoedingsstress
Door dagelijkse opvoedingsstress en terugkerend uitdagend gedrag van je kinderen ben je vatbaarder om gekaapt te worden door je eigen emoties: kwaadheid of angst nemen het roer over. Dit leidt tot onnodige, uitputtende escalaties.
Je vraagt je af: hoe kan ik als ouder dit patroon doorbreken? Hoe kan ik mijn emoties de baas blijven? Hoe kan ik de rustige ouder zijn die pedagogisch sterk in zijn schoenen staat? Hoe kan ik me gelukkig voelen in mijn ouderrol?
Mindfulness: train je aandacht
​
Mindfulness staat voor aandachtigheid, aanwezigheid, opmerkzaamheid. Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die je beter leert omgaan met stress, slapeloosheid, piekeren, angst, depressie, pijn, boosheid… Bovendien stimuleert het je creativiteit en verhoogt het jouw empathie in je communicatie.
Training Mindful Opvoeden
Deze training maakt je bewust van de stress en hectiek die het ouderschap met zich meebrengt. En je leert er vooral beter mee om te gaan.
De training Mindful Opvoeden combineert instructiemomenten, oefeningen, nabesprekingen en psychologisch-pedagogische inzichten.
Je traint je vermogen om minder te reageren vanuit irritatie, kwaadheid, angst of schuldgevoel. Je ontwikkelt de keuzevrijheid om afgestemd te reageren op je kind en met meer bewuste aandacht aanwezig te zijn bij de opvoeding. Je oefent het aanvoelen van je grenzen en durft erover te communiceren. Je ontdekt hoe je anders om kunt gaan met conflict en herstel. Je vindt nieuwe, creatieve manieren om in te spelen op het gedrag van je kind en partner.
Ik kon zo schreeuwen tegen mijn kinderen. Sinds de training heb ik amper nog staan schreeuwen. Dat cruciale moment - die fractie van een seconde - waarin ik nog kan kiezen, daar ben ik mij bewust van geworden. Nog kunnen stoppen om dan te kiezen hoe ik wil reageren.
​
- Een tevreden papa-deelnemer -
Ik ben me gaan realiseren dat ik alles in enorme haast doe. Zelfs een knuffel geven. Dit ben ik nu met meer aandacht gaan doen. Ik heb ook geleerd om te stoppen met discussiëren als mijn kind in zijn emotioneel brein zit. Hij kan het dan toch niet capteren. Dat is echt een eye-opener.
- Een hoopvolle mama-deelnemer -
Mindfulnessmeditatie als hersengymnastiek
Eén van de manieren om mindful-in-het-leven-staan te oefenen, is meditatie.
De term 'meditatie' verzamelt de uiteenlopende manieren waarop je je eigen brein kunt kneden. Mediteren kan de 'bedrading' in je bovenkamer positief beïnvloeden. Je ontwikkelt meer focus, betere aandacht, groter zelfbewustzijn, sterker empathisch vermogen, meer zelfcontrole.
Meditatie staat los van je geloof of levensovertuiging. Hoe spiritueel of aards je ermee wilt omgaan, bepaal je zelf.
Mindfulnessmeditatie is niet iets om in te geloven, het is iets om te doen.
​
Met mindfulnessmeditatie gericht op je ouderschap train je je hersenen om een meer ontspannen, aanwezige en aandachtige ouder te worden.
​
Voor mij is vooral de meditatie nieuw en verrijkend geweest. Ik zou het nooit spontaan gestart zijn, maar moet erkennen: een meditatie-pauze doet me goed, zeker in periodes van onrust. Het stelt me gerust dat ik op iets kan terugvallen.
​
- Een gerustgestelde deelneemster -
​
Ik vond het mediteren eigenlijk nog fijn. Ik heb het nu in de plaats van wat tv-kijken gedaan en dat beviel me wel. Het staat nog in zijn kinderschoenen maar ben echt van plan daar verder mee te gaan.
- Een verraste papa-deelnemer -
Resultaten van een training Mindful ouderschap?
Uit wetenschappelijk onderzoek o.a. door prof. Susan Bögels (Universiteit van Amsterdam, UvA) blijkt dat een training Mindful Ouderschap resulteert in:
-
Minder ouderlijke stress en meer genieten van het ouderschap
-
Minder reageren vanuit automatische patronen maar meer vanuit rust en bewustzijn
-
Minder probleemgedrag bij kinderen
-
Minder psychische klachten bij ouders
-
Een betere relatie tussen partners en co-opvoeders
-
Een betere relatie tussen ouders en kinderen
Naast mindfulness nog zoveel pedagogische input! Ik voel me toegerust!
- Een geïnspireerde papa-deelnemer -
Ik voel me zo bevrijd van mijn rigide denkbeelden over mijn zoon. Ik zie terug zijn mooie kanten en voel zoveel dankbaarheid.
- Een ontroerde mama -
De cursus heeft me tools gegeven om sneller situaties te herkennen en escalaties te voorkomen. Heel waardevol om ervaringen van anderen te horen. De herkenbaarheid van sommige verhalen werkt heel troostend.
- Een dankbare papa-deelnemer -
Ik kan het perspectief van mijn kind beter zien én erkennen, ook al betekent dat niet dat ik toegeef op een grens. Het voelt veel juister zo.
- Een gesterkte papa -
SCHRIJF JE IN!
Mindful Opvoeden
Basistraining
Training in 5 sessies
1. Automatisch opvoeden en opvoedingsstress
2. Met een beginnersblik kijken naar je kind
3. Anders omgaan met opvoedingsstress
4. Conflicten en herstel
5. Grenzen voelen en aangeven
​
Na elke sessie krijg je oefeningen mee voor thuis (formele meditaties, observatie-opdrachten en informele oefeningen). Hoe meer je thuis oefent, hoe meer de training je zal opleveren. Er is oefenstof om dagelijks 30 tot 45 minuten mee aan de slag te gaan.
Praktisch:
Reeks november 2024 in Sint-Amandsberg op donderdagavond van 19u30 tot 22u.
Data: 7/11, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12 nog plaats!
​
Locatie:
praktijk voor psychotherapie amand
Groot-Begijnhof 31, 9040 Sint-Amandsberg
​
Prijs:
€275 voor de 5 trainingsessies, een uitgebreide syllabus en audio-downloads om thuis te oefenen. ​
-
Partnerkorting: wil je als koppel inschrijven, dan betaalt één van beiden slechts de helft van de prijs.
​
​
​
Matthea, zo fijn om te ervaren wat een goede groepswerker je bent. Je rust en know-how tijdens de sessies zijn inspirerend en doen tegelijkertijd deugd. Een soort van pauze, waar ik telkens naar uit keek, middenin het drukke en stressvolle leven van elke dag. Het voelde als een moment van stil mogen staan en verbazingwekkend rijker verder gaan. Dank je wel daarvoor!
​
- Ervaren alleenstaande mama van 4 kids -
Matthea fileert een hoop literatuur en doorleefde kennis tot hapklare sessies. Als je niet langer op automatische piloot wil zorgen voor je kinderen is dit een geweldige aanrader!
​
- Een enthousiaste deelneemster -
Is dit wel iets voor mij?
We zitten zo vast met het gedrag van ons kind. Zal mindfulness ons écht helpen met onze aanpak als ouder?
Wanneer je vast bent komen te zitten, zijn de emoties doorgaans al stevig opgelopen. Je stressniveau is chronisch hoog. Je opvoedingsvaardigheden zijn er nog, maar de spanning blokkeert de toegang ernaartoe. Mindfulness helpt je opnieuw rust te vinden in stressvolle situaties. Daardoor opent het nieuwe mogelijkheden om te handelen.
Mijn partner vindt mindfulness maar niks. Heeft het dan wel zin dat ik dit ga doen?
Het voelt voor jezelf wellicht prettiger als je partner erachter staat. Toch is dit geen voorwaarde. Mindfulness zal jou als persoon rustiger en zelfzekerder maken en daar zal je partner zeker ook de vruchten van plukken.
Ik ben niet zo’n stilzitter. Zal ik het niet op mijn heupen krijgen tijdens de sessies?
In de training zit voldoende afwisseling tussen zitten en bezig zijn. We doen oefeningen, bespreken die en je krijgt achtergrondinformatie. Bovendien oefenen we verschillende meditaties: zittend, liggend, wandelend, kijkend en luisterend. En we ontdekken mindful yoga. Zo vind je de manier van mediteren die bij jou past.
Ik kan nu amper alle ballen in de lucht houden. Moet ik deze bal er dan wel bijnemen?
Mindfulness zal je bewuster maken van hoe je de verschillende ballen (anders) in de lucht kunt houden. Dit vraagt training. De tijd en inspanning die je hierin investeert, rendeert enorm en verbetert je levenskwaliteit. Buiten de sessies kies je zelf hoeveel tijd je besteedt aan oefenen. Het belangrijkste is je drijfveer om bewuster, met meer aandacht en zelfcontrole in je ouderrol te staan.
Moet ik al een basiscursus mindfulness gevolgd hebben?
Nee, voorkennis is geen voorwaarde. En als je al wel een cursus volgde is dit een mooie aanvulling hierop. Je leert je mindfulness-beoefening toe te passen op je rol als ouder.
Verdiepingstraining
Training in 3 sessies
1. De kracht van compassie in het ouderschap
2. Opvoedingspatronen herkennen en hanteren
3. Mindful afstemmen op je (innerlijk) kind
​
Praktisch
Reeks op woensdagavond telkens van 19u30-22u
Data: (nog geen nieuwe data gepland)
​
Min. 5 en max. 10 deelnemers
Afgerond! Blijf op de hoogte, abonneer je op de nieuwsbrief!
​
Locatie:
Groepspraktijk Amand, Groot-Begijnhof 31, 9040 Gent
​
Prijs:
€160 voor de 3 sessies, de syllabus en audio-opnames
Door mijn opleiding, literatuur, en persoonlijke ervaringen ontdekte ik in Mindful Ouderschap een krachtige methodiek en levenswijze. Het reikt manieren aan om de betrokken en beheerste ouder te worden die je graag wilt zijn.
Ik droom ervan dat we als ouders ons innerlijk kompas terugvinden. Vanuit onze eigen standvastigheid dragen we bij aan de ontwikkeling van onze kinderen tot levenslustige volwassenen!
"Ik zie nu hoe bepaalde reacties naar mijn kinderen of partner niet altijd te maken hebben met de situatie zelf, maar een gevolg zijn van een patroon uit mijn eigen jeugd. Dit bewustzijn helpt me om gepaster te reageren als ouder én met een mildere blik naar mezelf en mijn omgeving te kijken.
Ik ervaar deze training als een absolute verrijking en een geschenk aan mezelf en mijn gezin. De training werd gegeven in een veilige ongedwongen sfeer. Een aanrader!!"
​
- Een mama-deelnemer -